ACE-manifest over het New European Bauhaus

Logo New European Bauhaus

Dit manifest van de Architects' Council of Europe belicht de kernthema's die het New European Bauhaus behandelt, legt de rol van architectuur hierin uit en roept architecten op hun plaats in de NEB-beweging in te nemen.

In september 2020 kondigde Ursula Von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie,  in haar State of the Union toespraak de lancering aan van het Nieuwe Europese Bauhaus (NEB) . Het initiatief werd vervolgens opgenomen in de Renovation Wave strategie, waar het wordt gepresenteerd als "een interdisciplinair project dat experimentele ruimtes zal creĆ«ren waar kunst, cultuur, wetenschap en technologie zich kunnen vermengen, nieuwe oplossingen kunnen bedenken, testen en demonstreren." Bij verschillende gelegenheden werd het NEB gepresenteerd als de "ziel" van de Green Deal en een manier om de ambities van de Green Deal dichter bij de burgers te brengen.

De ACE heeft het initiatief vanaf het begin omarmd en heeft de NEB helpen vormgeven en promoten door samen te werken met de diensten van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de NEB-gemeenschap in heel Europa. Als onderdeel van het door de EU gefinancierde NEBULA-project heeft de ACE bijgedragen aan de ontwikkeling van een handboek waarin de concepten die ten grondslag liggen aan het NEB-initiatief worden uitgelegd (NEB Labs, NEB Dashboard, NEB Compass, etc.) en waarin een aantal projectvoorbeelden worden gegeven die zijn opgesteld als antwoord op de drie NEB-kernwaarden.

Dit manifest belicht de kernthema's die het NEB behandelt, legt de rol van architectuur hierin uit en roept architecten op hun plaats in de NEB-beweging in te nemen.

Download het ACE-manifest over het New European Bauhaus