Ontwerp van decreet over het Vastgoedinformatieplatform

Het Vastgoedinformatieplatform is een generiek gegevensdelingsplatform dat de uitwisseling van vastgoedinformatie mogelijk maakt. De ontwikkeling van het Vastgoedinformatieplatform vormt de volgende logische stap van de Vlaamse overheid in de evolutie van open data naar meer samen veilig gegevens delen, met respect voor de bescherming van persoonsgegevens.

Het Regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2019-20241 stelt dat Vlaanderen smaakmaker en voortrekker moet worden op het vlak van toepassingen in de nieuwe data-economie en artificiële intelligentie. In het relanceplan Vlaamse veerkracht2 van 26 september 2020 wordt daartoe de oprichting aangekondigd van een Vlaams Datanutsbedrijf, dat als neutrale derde partij optreedt die datadeling tussen publieke en private spelers kan opzetten zonder dat bedrijven, organisaties, overheden en burgers de controle over de toegang tot hun data verliezen. 

Open databeleid

De ontwikkeling van het Vastgoedinformatieplatform kadert binnen het open databeleid van de Vlaamse overheid, dat de Vlaamse overheid sinds 2000 aan het uitbouwen is en waar vandaag reeds meer dan 7.000 datasets worden gedeeld tussen de publieke en private sector. 

Automatisering uitwisseling gegevens

Het proces om vastgoedinformatie op te vragen, te betalen en af te leveren is verschillend voor elke gemeente. Soms verloopt het digitaal, vaak op papier. Als het digitaal verloopt, moet de informatie vaak ook in tal van verschillende loketten worden opgehaald en gaat het niet om gestructureerde data. Aan de hand van een nieuw gegevensuitwisselingsplatform voor vastgoedinformatie kunnen niet alleen authentieke informatiestromen rond vastgoed digitaal aangeboden worden, maar kan de bestaande uitwisseling van vastgoedinformatie tussen publieke partijen, private partijen en burgers ook worden geautomatiseerd, versneld en vereenvoudigd. Deze geautomatiseerde uitwisseling zal de doorlooptijd van de aankoop of verkoop van een vastgoed versnellen, en zal het gehele proces daarenboven transparanter, kwalitatiever en eenvoudiger maken. 

Gegevensbescherming

Het Vastgoedinformatieplatform zal bovendien steeds de gegevensbescherming van de burger respecteren en versterken o.a. door de nodige motiveringen te controleren bij de aanvraag van producten, de burger toe te laten inzage te verkrijgen in zijn gegevens en de aanvragen steeds af te wegen tegen de rechten inzake gegevensbescherming van de burger opdat de burger de nodige controle over zijn gegevens behoudt. Het Vastgoedinformatieplatform biedt de mogelijkheid om digitaal meer proportioneel en gerichter vastgoedinformatie te delen dan vandaag bij de analoge gegevensdeling.