"Vlaamse overheid geeft slechts in 1 op 5 gevallen advies omgevingsvergunning"

Dorp in Vlaanderen

De Vlaamse overheid geeft slechts in een op de vijf gevallen advies voor een omgevingsvergunning. Dat blijkt dinsdag uit cijfers die Vlaams Parlementslid Bruno Tobback opvroeg bij minister van Omgeving Zuhal Demir. 
 


De Vlaamse overheid geeft advies bij het verlenen van omgevingsvergunningen, de vroegere milieu- en stedenbouwkundige vergunningen. Volgens Tobback is dat advies essentieel omdat het vaak over technisch en juridisch moeilijke dossiers gaat. Een dergelijk advies wordt in veel gevallen verstrekt door het Vlaamse Departement Omgeving.

Uit cijfers die Tobback opvroeg bij minister Demir blijkt dat het departement op dit moment slechts een op de vijf aanvragen van gemeente- en provinciebesturen voor een advies beantwoordt. In 2018 ging het nog om 65 procent van de dossiers. Volgens het Vlaams Parlementslid is dat te wijten aan besparingen van de Vlaamse regering. Daardoor heeft het Departement Omgeving "eigenlijk niet meer de middelen om cruciale taken goed uit te voeren." Tobback laakt ook dat dit de lokale besturen geen ander alternatief geeft dan zich te richten tot dure studiebureaus en experten.

Het parlementslid roept minister Demir dan ook op om in te grijpen en te investeren in de adviesverlening op het departement Omgeving. 

Bron: Belga